زودانزالی چیست و راه درمان آن چگونه است؟

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 06 / 11 / 1399

اگرچه گاهی اوقات زودانزالی می‌تواند منجر به مشکلاتی در فرزندآوری شود اما این مسئله می‌تواند بر رضایت جنسی مردان و همسر آن‌ها نیز تاثیر بگذارد. در سال‌های اخیر، شناخت و درک اختلالات عملکرد جنسی مردان بهبود یافته است و درک بهتری از مشکلات ناشی از آن‌ها به وجود آمده است. درمان زودانزالی به دو صورت پزشکی و خانگی انجام می‌شود که در ادامه با این موضوع بیشتر آشنا می‌شوید.

زودانزالی چیست و چه علائمی دارد؟

زودانزالی زمانی اتفاق می‌افتد که مرد در حین رابطه جنسی زودتر از آنچه دوست دارد یا شریک زندگی‌اش ارضا می‌شود، انزال می‌شود. انزال زودرس، یک شکایت رایج جنسی است. اگرچه تخمین‌ها در مورد شیوع این مسئله متفاوت است اما مطالعات نشان می‌دهند از هر سه نفر، یک نفر گزارش می‌کند که زودانزالی را در زندگی تجربه کرده است. تا زمانی که زودانزالی به‌ندرت برای شما اتفاق بیفتد جای نگرانی نیست، اما اگر موارد زیر وجود داشته باشد تشخیص انزال زودرس می‌گیرید:

  • همیشه یا تقریبا همیشه در عرض یک دقیقه پس از دخول، انزال برای شما اتفاق می‌افتد.
  • در حین رابطه یا تقریبا همیشه، قادر به تاخیر در انزال خود نیستید.
  • احساس پریشانی و ناامیدی می‌کنید و درنتیجه از صمیمیت جنسی اجتناب می‌کنید.

هر دو عامل روانشناختی و بیولوژیکی می‌توانند در انزال زودرس نقش داشته باشند. اگرچه بسیاری از مردان از صحبت در این مورد خجالت می‌کشند، اما انزال زودرس یک بیماری شایع و قابل‌درمان است. داروها، مشاوره و روش‌های جنسی که انزال را به تاخیر می‌اندازند یا ترکیبی از این موارد می‌توانند به بهبود رابطه جنسی میان شما و همسرتان کمک کنند.

انواع زودانزالی چیست؟

علامت اصلی انزال زودرس عدم توانایی در تاخیر انزال بیش از یک دقیقه پس از دخول است. با این حال، این مشکل ممکن است در همه موقعیت‌های جنسی، حتی در هنگام خودارضایی نیز رخ دهد. انزال زودرس را می‌توان به صورت زیر دسته‌بندی کرد:

  1. مادام‌العمر (اولیه). انزال زودرس مادام‌العمر در تمام مدت یا تقریبا تمام اوقات از زمان شروع اولین رابطه‌های جنسی شما وجود دارد.
  2. اکتسابی (ثانویه). انزال زودرس اکتسابی پس از تجارب قبلی جنسی بدون مشکلات انزال رخ می‌دهد.

بسیاری از مردان احساس می‌کنند که علائم انزال زودرس را دارند اما علائم آن‌ها مطابق با معیارهای تشخیصی انزال زودرس نیست. در عوض این مردان ممکن است دارای انزال زودرس متغیرطبیعی باشند که شامل دوره‌های انزال سریع و همچنین دوره‌های انزال طبیعی است.

زودانزالی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

راه های تشخیص زودانزالی

راهنمای استفاده‌شده توسط روانپزشکان و روانشناسان برای تشخیص بالینی (معروف به DSM-V)، زودانزالی را فقط در صورت صادق بودن این توضیحات به عنوان یک اختلال جنسی تعریف می‌کند: «رخ دادن انزال با حداقل تحریکات جنسی قبل یا اندکی پس از دخول و قبل از اینکه فرد بخواهد. این وضعیت پایدار است یا به‌طور مکرر رخ می‌دهد و باعث پریشانی قابل‌توجه می‌شود.»

پزشک برای تشخیص زودانزالی در مورد علائم شما سوالاتی را خواهد پرسید. این سوالات شامل موارد زیر است:

  1. هرچند وقت یک بار زودانزالی را تجربه می‌کنید؟
  2. از چه زمانی این مشکل را دارید؟
  3. آیا زودانزالی در هر رابطه جنسی، یا فقط در زمان‌های خاص اتفاق می‌افتد؟
  4. چه میزان تحریک باعث انزال شما می‌شود؟
  5. انزال زودرس چگونه بر فعالیت جنسی شما تاثیر گذاشته است؟
  6. آیا می‌توانید انزال خود را تا بعد از دخول به تاخیر بیندازید؟
  7. آیا شما یا همسرتان احساس ناراحتی و ناامیدی می‌کنید؟
  8. زودانزالی چگونه بر کیفیت زندگی شما تاثیر گذاشته است؟

نتایج حاصل از نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که زودانزالی بین 15 تا 30 درصد از مردان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و زودانزالی اولیه یا مادام‌العمر حدود 2 درصد از مردان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چرا زودانزالی ایجاد می‌شود؟

علت دقیق انزال زودرس مشخص نیست. درحالی‌که زمانی تصور می‌شد علت زودانزالی فقط روانشناختی است، اکنون پزشکان می‌دانند که انزال زودرس شامل تعامل پیچیده‌ای میان عوامل روانشناختی و بیولوژیکی است:

علل روانشناختی زودانزالی

  1. تجارب اولیه جنسی
  2. تجربه سوءاستفاده جنسی
  3. تصویر بدنی منفی
  4. افسردگی
  5. رابطه با یک فرد جدید
  6. نگرانی در مورد انزال زودرس
  7. احساس گناهی که باعث عجله در رابطه جنسی می‌شود

عوامل دیگری که می‌توانند در زودانزالی نقش داشته باشند عبارت‌اند از:

  1. اختلال در نعوظ. مردانی که نگران رخ دادن نعوظ یا حفظ آن در حین رابطه جنسی هستند، ممکن است الگویی از عجله در انزال را داشته باشند که تغییر این مسئله دشوار است.
  2. اضطراب. بسیاری از مردان مبتلا به انزال زودرس دارای مشکلات اضطرابی هستند. این اضطراب یا به‌طور خاص در مورد عملکرد جنسی است یا مربوط به سایر مسائل است.
  3. مشکلات رابطه. اگر روابط جنسی رضایت بخشی با شرکای دیگر داشته‌اید که در آن انزال زودرس اتفاق نمی‌افتاد یا به‌ندرت اتفاق می‌افتاد، ممکن است مسائل بین فردی بین شما و شریک زندگی فعلی شما در ایجاد این مشکل نقش داشته باشد.

علل بیولوژیکی زودانزالی

  • سطح غیرطبیعی هورمون
  • سطح غیرطبیعی مواد شیمیایی مغز به نام انتقال‌دهنده‌های عصبی
  • التهاب و عفونت پروستات یا مجاری ادرار
  • صفات ارثی

عوامل خطر زودانزالی چیست؟

عوامل مختلفی می‌توانند خطر ابتلا به انزال زودرس را افزایش دهند، ازجمله:

  1. اختلال در نعوظ. اگر گاهی اوقات یا به‌طور مداوم در ایجاد یا حفظ نعوظ با مشکل روبرو هستید، ممکن است در معرض خطر انزال زودرس باشید. ترس از دست دادن نعوظ ممکن است باعث شود شما آگاهانه یا ناخودآگاه در رابطه جنسی عجله کنید.
  2. استرس. استرس‌های عاطفی یا ذهنی در هر زمینه از زندگی شما می‌تواند در انزال زودرس نقش داشته باشد زیرا این مسئله، توانایی آرامش و تمرکز در هنگام رابطه جنسی را محدود کند.

زودانزالی چه عوارضی دارد؟

انزال زودرس می‌تواند در زندگی شخصی شما مشکلاتی را ایجاد کند که این مشکلات عبارت‌اند از:

  • مشکلات استرس و رابطه. عارضه شایع انزال زودرس، استرس در رابطه است.
  • مشکلات باروری. اگر انزال به صورت داخل رحمی رخ ندهد، انزال زودرس می‌تواند گاهی اوقات لقاح را برای زوجینی که در تلاش‌اند بچه‌دار شوند، دشوار کند.

درمان پزشکی برای زودانزالی چیست؟

درمان زودانزالی
در بیشتر موارد، زودانزالی ناشی از یک علت روانشناختی است که در این صورت پیش آگهی مسئله خوب است. اگر مشکل در آغاز رابطه جنسی با یک فرد جدید شروع شود، زودانزالی اغلب با ادامه رابطه برطرف می‌شود اما اگر مشکل همچنان ادامه داشته باشد ممکن است زوج‌درمانی یا سکس‌تراپی ضروری باشد. اگرچه هیچ دارویی به‌طور رسمی برای زودانزالی وجود ندارد اما برخی داروهای ضدافسردگی می‌توانند به مردان کمک کنند که انزال خود را به تاخیر بیندازند.

داروی داپوکستین (dapoxetine) در بسیاری از کشورها برای درمان برخی از انواع زودانزالی اولیه و ثانویه استفاده می‌شود. این یک داروی SSRI است که سریع عمل می‌کند و دارای مجوز برای درمان زودانزالی نیز هست. با این حال، هنگام تجویز آن لازم است معیارهای خاصی وجود داشته باشند. این معیارها عبارت‌اند از:

  1. قبل از انزال، رابطه جنسی واژینال کمتر از 2 دقیقه طول بکشد.
  2. انزال به‌طور مداوم یا مکرر پس از تحریک جنسی بسیار کم و قبل، در طی، یا اندکی پس از دخول اولیه و قبل از اینکه فرد بخواهد به اوج برسد، اتفاق می‌افتد.
  3. به دلیل زودانزالی، پریشانی شخصی یا مشکلات بین فردی ایجاد شده است
  4. کنترل ضعیفی بر انزال وجود دارد
  5. در بیشتر روابط جنسی در 6 ماه گذشته، زودانزالی اتفاق افتاده است

لازم است بدانید عوارض جانبی ناشی از مصرف داپوکستین شامل حالت تهوع، اسهال، سرگیجه و سردرد است.

روش‌های خانگی درمان زودانزالی چیست؟

برخی از داروهای موضعی ممکن است قبل از رابطه جنسی با کاندوم یا بدون آن، روی آلت تناسلی مرد استفاده شوند. این کرم‌های بی‌حسی موضعی، تحریک را کاهش می‌دهند. به‌عنوان‌مثال می‌توان به لیدوکائین (lidocaine) یا پریلوکائین (prilocaine) اشاره کرد. از سوی دیگر، گنجاندن مواد غذایی غنی از روی و منیزیم در رژیم غذایی نیز ممکن است به افزایش زمان رسیدن به انزال کمک کند. از سوی دیگر، استفاده از روش شروع و توقف نیز برای بهبود کنترل بر انزال انجام می‌شود که در آن هم مرد و هم زن در لحظه‌ای که مرد در حال رسیدن به ارگاسم است رابطه را متوقف می‌کنند و پس از فروکش کردن احساس ارگاسم قریب‌الوقوع، رابطه را از سر می‌گیرند.

درنهایت، پس از استفاده از ترکیبی از روش‌های درمان پزشکی و خانگی، شما می‌توانید بر زودانزالی غلبه کنید. از سوی دیگر، شما و همسرتان می‌توانید بیشتر بر روی صمیمیت و نزدیکی در رابطه تمرکز کنید تا بر دخول در رابطه جنسی. همچنین، به دنبال راه‌هایی برای افزایش صمیمیت عاطفی میان خود و همسرتان بدون استفاده از فعالیت‌های جنسی باشید. نکته اصلی این است که درک کنید زودانزالی معمولا قابل‌حل است و این مسئله تنها یک قسمت از رابطه جسمی زن و شوهر است. حمایت و درک نیازها و نگرانی‌های یکدیگر بهترین راه برای حل مسئله انزال زودرس است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *