بیماری غلظت خون به معنای تعداد بالای گلبولهای قرمز خون است. گلبولهای قرمز، مسئولیت حمل اکسیژن در جریان خون را به عهده دارند و اکسیژن را از ریهها به بافتهای سراسر بدن منتقل میکنند. بیماری غلظت خون به انگلیسی، اريتروسيتوز (Erythrocytosis) نام دارد و میتواند درنتیجه شرایطی اتفاق بیفتد که اکسیژنرسانی را محدود میکنند یا بیماریهایی که مستقیما تولید گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهند. در ادامه با بیماری غلظت خون بیشتر آشنا میشوید.
فهرست مطالب
بیماری غلظت خون بالا، با نام اریتروسیتوزیس شناخته میشود؛ در این بیماری، بدن بیشازحد گلبول قرمز تولید میکند. وجود بیشازحد این سلولها باعث غلیظ شدن بیشازاندازه خون میشود و درنتیجه منجر به لخته شدن خون و عوارض دیگر میشود. بیماری غلظت خون دو نوع است:
اريتروسيتوز، افزایش گلبولهای قرمز نسبت به حجم خون است. اما پلیسیتمی هم به معنای افزایش غلظت گلبولهای قرمز و هم به معنای افزایش هموگلوبین است. هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبولهای قرمز خون است که اکسیژن را به بافتهای بدن منتقل میکند.
اگر دچار بیماری غلظت خون باشید، احتمالا علائم و عوارض متعددی را تجربه میکنید. برخی از علائم بیماری غلظت خون عبارتاند از:
همچنین داشتن بیشازحد گلبولهای قرمز خون میتواند خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. اگر لخته در یکی از رگهای وارد شود، میتواند جریان خون را در اندامهای ضروری مانند قلب یا مغز مسدود کند. انسداد جریان خون میتواند منجر به حمله یا سکته قلبی شود.
اريتروسيتوزیس اوليه از طريق ارثی قابلانتقال است و علت آن جهش در ژنهایی است که تعداد گلبولهای تولیدشده مغز استخوان شما را کنترل میکنند. وقتی یکی از این ژنها جهش پیدا کند، مغز استخوان گلبولهای قرمز اضافی تولید میکند، حتی اگر بدن به آنها نیازی نداشته باشد. علت دیگر اریتروسیتوزیس اولیه، پلیسیتمی ورا است. این اختلال باعث میشود که مغز استخوان بیشازحد لازم، گلبول قرمز تولید کند. درنتیجه خون بسیار غلیظ میشود.
اریتروسیتوزیس یا بیماری غلظت خون افزایش گلبول قرمزی است که در اثر بیماری زمینهای، استفاده از داروهای خاص یا برخی عوامل مربوط به سبک زندگی ایجاد میشود. علل اریتروسیتوزیس ثانویه عبارتاند از:
2. کمآبی بدن: اگر بخش مایع خون (پلاسما) کاهش پیدا کند، تعداد گلبولهای قرمز افزایش مییابد. یکی از دلایل کاهش بخش مایع خون، کمآبی است. در این شرایط، گلبولهای قرمز خون غلظت بیشتری پیدا میکنند، اما تعدادشان ثابت میماند.
3. داروهای افزاینده کارایی: برخی از داروها تولید سلولهای قرمز خون را تحریک میکنند و موجب بیماری غلظت خون میشوند، ازجمله:
4. بیماری کلیوی: در بعضی از سرطانهای کلیه و یا پس از پیوند کلیه، ممکن است اریتروپویتین بیشاز حد نرمالی توسط کلیهها تولید شود (همیشه این اتفاق نمیافتد)، در نتیجه افزایش تولید گلبولهای قرمز خون رخ میدهد.
پزشک برای تشخیص بیماری غلظت خون با پرسش در مورد سابقه پزشکی و علائم شروع خواهد کرد و سپس معاینه بدنی انجام خواهد داد. در مرحله بعد، اندازهگیری میزان گلبولهای قرمز و اریتروپویتین لازم است که با آزمایش خون انجام میشود. اریتروپویتین هورمونی است که کلیهها آن را آزاد میکنند و هنگامیکه اکسیژن بدن کم باشد، تولید گلبولهای قرمز افزایش مییابد.
اگر مبتلا به اریتروسیتوزیس اولیه باشید، سطح اریتروپویتین پایین است، اما اگر دچار بیماری غلظت خون ثانویه باشید ممکن است سطح اریتروپویتین بالایی داشته باشید. از سوی دیگر، ممکن است لازم باشد برای تشخیص بیماری غلطت خون، موارد زیر نیز در بدن با آزمایش خون اندازهگیری شود:
دیگر آزمایش غلظت خون، آزمایشی به نام پالس اکسیمتر (pulse oximetry) است که میزان اکسیژن موجود در خون شما را اندازهگیری میکند. در این آزمایش، یک پروب بر روی انگشت قرار میگیرد و از طریق آن اطلاعاتی در مورد درصد اکسیژن خون به دست میآید. این آزمایش میتواند نشان دهد که آیا کمبود اکسیژن باعث اریتروسیتوزیس شده است یا خیر.
اگر پزشک احتمال وجود مشکلی در مغز استخوان بدهد، احتمالا آزمایش جهش ژنتیکی به نام JAK2 را توصیه میکند. همچنین ممکن است نیاز به انجام عمل آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی هم باشد. این آزمایش نمونهای از بافت، مایع یا هر دو را از داخل استخوانهای شما خارج میکند. سپس این نمونه در آزمایشگاه آزمایش میشود تا از طریق آن بررسی شود که آیا مغز استخوان بیشازحد گلبولهای قرمز تولید میکند یا خیر. همچنین ممکن است لازم باشد ازنظر جهشهای ژنی که باعث تولید گلبول قرمز میشوند آزمایش شوید.
اگر یک بیماری باعث غلظت خون شما شده باشد، ممکن است پزشک برای کاهش آن از یک روش یا برخی داروها استفاده کند که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
برای درمان بیماری غلظت خون، مهمترین کاری که میتوان انجام داد، مراجعه به پزشک است تا مشخص شود که چه مسئلهای باعث غلظت خون شده است و همچنین، در صورت وجود بیماری زمینهای، تحت درمان قرار بگیرید. تغییرات اضافی در سبک زندگی که در ادامه مطرح شده است نیز ممکن است توسط پزشک توصیه شود. به یاد داشته باشید که هیچیک از این راهکارها هرگز نباید بهجای آنچه پزشک توصیه یا تجویز میکند، انجام شود:
درنهایت، همانطور که مطرح شد بیماری غلظت خون میتواند ناشی از برخی بیماریهای زمینهای یا سبک زندگی نامناسب باشد. غالبا بیماریهایی که باعث غلظت خون میشوند قابلدرمان نیستند. بااینحال، اگر درمان صورت نگیرد، اریتروسیتوزیس میتواند خطر لخته شدن خون، حمله و سکته قلبی را افزایش دهد. همچنین میتواند خطر ابتلا به سرطان خون و سایر انواع سرطانهای خون را افزایش دهد. دریافت درمانی که باعث کاهش تعداد گلبولهای تولیدشده در بدن شود میتواند علائم را کاهش بدهد و از بروز عوارض جلوگیری کند.
به طور معمول آزمایش خون یا CBC، یکی از متداولترین آزمایشهایی است که پزشکان برای تشخیص اولیه بسیاری از بیماریها درخواست میدهند. شما میتوانید آزمایشهای مختلف و از جمله آزمایش خون را از طریق آزمایش آنلاین درخواست دهید تا متخصصین به محل اعزام شوند، نمونهگیری را انجام دهند و در نهایت جواب آزمایش در سریعترین زمان ممکن برای شما ارسال خواهد شد.