بلفاریت چیست و چگونه درمان می شود

بلفاریت چیست و در چه افرادی ایجاد می شود؟

  • نوشته شده توسط سمانه نصیری
  • 04 / 11 / 1399

بلفاریت (blepharitis) یک بیماری چشمی است که پلک‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث ایجاد جمع شدگی و چسبندگی در اطراف مژه‌ها شود. علت بلفاریت، التهاب در اطراف ریشه مژه‌ها است. روش‌های درمانی زیادی وجود دارند که می‌توانند به کاهش علائم بلفاریت کمک کنند که برخی از آن‌ها روش‌های خانگی هستند. در این مقاله ما توضیح خواهیم داد بلفاریت و علل آن چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد.

بلفاریت چیست؟

پلک‌ها لایه‌های پوستی هستند که چشم‌های شما را می‌پوشاند و از آن‌ها در برابر گرد و غبارها و آسیب محافظت می‌کند. پلک‌ها همچنین دارای مژه‌هایی با فولیکول‌های موی کوتاه و خمیده در لبه پلک‌ها هستند. این فولیکول‌ها دارای غدد روغنی هستند. این غدد ممکن است گاهی اوقات مسدود یا تحریک شوند که این مسئله می‌تواند باعث برخی اختلالات پلک شود. یکی از این اختلالات به التهاب پلک یا بلفاریت معروف است.

علائم بلفاریت چیست؟

علائم و نشانه های بیماری چشمی بلفاریت

علائم و نشانه‌های بلفاریت معمولا در صبح بدتر است. این علائم عبارت‌اند از:

  • خیس بودن چشم‌ها
  • قرمزی چشم‌ها
  • احساس ریزش، سوزش یا درد در چشم
  • چرب به نظر رسیدن پلک‌ها
  • خارش پلک‌ها
  • قرمزی و تورم پلک‌ها
  • پوسته‌پوسته شدن پوست دور چشم
  • پوسته داشتن مژه‌ها
  • چسبیدن پلک‌ها
  • پلک زدن مکرر
  • حساسیت به نور
  • تاری دید که معمولا با پلک زدن بهتر می‌شود

اگر علائم و نشانه‌های بلفاریت را دارید و این علائم علی‌رغم رعایت بهداشت مناسب ازجمله تمیز کردن منظم و مراقبت از ناحیه آسیب‌دیده بهتر نمی‌شود به پزشک مراجعه کنید.

بلفاریت چند نوع است؟

دو نوع التهاب پلک وجود دارد:

  1. بلفاریت قدامی که در قسمت خارجی چشم که مژه‌های شما در آن قرار دارد رخ می‌دهد. شوره روی ابروها و واکنش‌های آلرژیک در چشم می‌تواند باعث بلفاریت قدامی شود.
  2. بلفاریت خلفی که در لبه داخلی پلک‌ها و نزدیک‌تر به چشم شما رخ می‌دهد. معمولا سوء عملکرد غدد چربی در پشت فولیکول‌های مژه باعث این نوع التهاب می‌شوند.

تشخیص بلفاریت چگونه انجام می‌شود؟

پزشک عمومی، متخصص داخلی یا چشم‌پزشک می‌توانند بلفاریت را تشخیص دهند. در برخی موارد، معاینه فیزیکی چشم شما برای تشخیص وضعیت کافی است. پزشک همچنین می‌تواند با استفاده از یک ابزار بزرگنمایی تخصصی، پلک‌های شما را از نزدیک بررسی کند. در این معاینه، چشم شما از نظر التهاب و همچنین وجود باکتری، قارچ یا ویروس که می‌تواند نشان‌دهنده عفونت باشد، بررسی می‌شود. در صورت وجود علائم عفونت، پزشک از هر مایعی که از چشم شما ترشح می‌شود نمونه‌برداری می‌کند. سپس این نمونه در زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.

چرا بلفاریت ایجاد می‌شود؟

علت دقیق بلفاریت مشخص نیست. در بعضی موارد ممکن است این بیماری، از فردی دیگر به شما سرایت کند. همچنین ممکن است با یکی از موارد زیر ارتباط داشته باشد:

  • درماتیت سبورئیک (seborrheic dermatitis): شوره سر و ابروها
  • عفونت
  • مسدود شدن یا از کار افتادن غدد چربی در پلک‌ها
  • روزاسه (rosacea): یک بیماری پوستی است که با قرمزی صورت مشخص می‌شود
  • آلرژی، ازجمله واکنش‌های آلرژیک به داروهای چشم، محلول‌های لنز تماسی یا آرایش چشم
  • کنه یا شپش مژه
  • خشکی چشم

بلفاریت در چه کسانی بیشتر است؟

بلفاریت مختص هیچ گروهی نیست. افراد در هر سنی، با هر قومیت و جنسیتی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. با این حال، بلفاریت در افراد بالای 50 سال بیشتر مشاهده می‌شود. همچنین، ابتلا به این بیماری، بیشتر در کسانی دیده می‌شود که پوستشان خشک است، آکنه دارند، مبتلا به دیابت هستند یا اصول بهداشتی را کمتر رعایت می‌کنند.

عوارض بلفاریت شامل چه مواردی است؟

اگر بلفاریت دارید، ممکن است به موارد زیر نیز مبتلا شوید:

  1. مشکلات مژه: بلفاریت می‌تواند باعث ریزش مژه‌ها، رشد غیرطبیعی یا از بین رفتن رنگ مژه‌ها شود.
  2. مشکلات پوستی پلک: بلفاریت در طولانی مدت می‌تواند جای زخم روی پلک‌های شما ایجاد کند یا ممکن است لبه‌های پلک شما به داخل یا خارج برگردند.
  3. اشک بیش از حد یا خشکی چشم: ترشحات غیرطبیعی چربی و سایر زائده‌ها از پلک‌ها، مانند پوسته‌پوسته شدن همراه با شوره، می‌توانند در لایه اشکی شما جمع شوند. لایه اشکی محلول آب، روغن و مخاط است که اشک را تشکیل می‌دهند. لایه اشکی غیرطبیعی در مرطوب نگه داشتن پلک‌های شما تداخل ایجاد می‌کند. این مسئله می‌تواند چشم شما را تحریک کرده و علائم خشکی چشم یا اشک ریختن بیش از حد را ایجاد کند.
  4. گل‌مژه: گل‌مژه یک بیماری عفونی است که نزدیک ریشه مژه‌ها ایجاد می‌شود. نتیجه این مسئله یک توده دردناک در لبه پلک است.
  5. برآمدگی پلک. یا شالازیون (chalazion). هنگامی‌که در یکی از غدد چربی کوچک حاشیه پلک، درست در پشت مژه‌ها انسداد اتفاق بیفتد، شالازیون ایجاد می‌شود. این انسداد باعث التهاب غده می‌شود که درنهایت باعث تورم و قرمز شدن پلک می‌شود.
  6. ورم ملتحمه: بلفاریت می‌تواند منجر به عودهای مکرر ورم ملتحمه شود.
  7. آسیب به قرنیه: تحریک مداوم ناشی از التهاب پلک‌ها یا رشد غیرطبیعی مژه‌ها می‌تواند باعث ایجاد زخم در قرنیه شما شود. نداشتن اشک کافی نیز می‌تواند خطر ابتلا به عفونت قرنیه را افزایش دهد.

بلفاریت چگونه درمان می‌شود؟

راه های درمان بلفاریت

شستن چشم‌ها و استفاده از کمپرس گرم می‌تواند التهاب را کاهش دهد. بسته به شدت التهاب و اینکه آیا التهاب شما ناشی از عفونت است، پزشک ممکن است سایر روش‌های درمانی را نیز به شما توصیه کند.

درمان استروئیدی بلفاریت

اگر عفونت ندارید، پزشک ممکن است استروئیدها به صورت قطره‌های چشمی یا پماد را برای کاهش التهاب تجویز کند. همچنین ممکن است پزشک برای جلوگیری از تحریک ناشی از خشکی چشم، قطره‌های چرب کننده چشم نیز تجویز کند.

آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان بلفاریت

یک دوره آنتی‌بیوتیک ممکن است به‌طور موثر عفونت‌های پلک را درمان کند. پزشک می‌تواند داروهای آنتی‌بیوتیکی را به صورت قرص، پماد یا قطره برای شما تجویز کند. پزشکان اغلب هنگامی‌که عفونت علاوه بر پلک به سایر نواحی گسترش می‌یابد، قطره تجویز می‌کنند.

روش‌های خانگی درمان بلفاریت چیست؟

بهداشت پلک برای درمان هر دو نوع بلفاریت مهم است و حتی در صورت بهبود علائم نیز باید ادامه یابد. مراقبت از خود مهم‌ترین مولفه درمان بلفاریت است که در صورت ادامه ندادن آن، علائم بلفاریت می‌تواند دوباره برگردد. اگرچه این بیماری، قابل‌درمان نیست اما با استفاده از روش‌های درمان می‌توان علائم آن را کنترل کرد. علاوه بر درمان خانگی، اگر دچار التهاب پلک هستید لازم است از استفاده مواد آرایشی مانند خط چشم، ریمل و سایر آرایش‌های اطراف چشم خودداری کنید. درمان خانگی بلفاریت شامل روش‌های زیر است.

  • کمپرس گرم برای شل شدن پوسته‌ها
  • تمیز کردن لبه‌های پلک برای از بین بردن پوسته‌ها
  • ماساژ برای فعال شدن غدد چربی کوچک پلک‌ها

نحوه استفاده از کمپرس گرم در درمان بلفاریت

استفاده از کمپرس گرم شامل قرار دادن یک پارچه گرم روی پلک‌های بسته، گرم کردن کمپرس با آب گرم در هنگام خنک شدن و استفاده مجدد آن تا 10 دقیقه است. هنگام استفاده از کمپرس گرم به نکات زیر توجه کنید:

  1. پارچه را در آب گرم قرار دهید: گرم کردن پارچه با مایکروویو باعث سوختگی شما می‌شود.
  2. فقط از پارچه نرم استفاده کنید: خیلی زیاد مالش دادن چشم یا استفاده از پارچه زبر می‌تواند به پوست و چشم شما آسیب برساند.
  3. پس از 10 دقیقه استفاده از کمپرس گرم، پلک‌ها را تمیز کنید.

ماسک‌های گرم‌کننده چشم نیز می‌توانند همان اثرات کمپرس‌های پارچه‌ای گرم را داشته باشند و استفاده از آن‌ها هم راحت‌تر باشد. پاک‌کننده‌های پلک نیز می‌توانند به عنوان جایگزین شامپوی کودک رقیق‌شده استفاده شوند.

نحوه پاک کردن پلک‌ها در بلفاریت

برای این کار، حاشیه پلک را به‌آرامی در ریشه مژه‌ها و جایی که غدد در آن قرار دارند، با یک پنبه آغشته به محلول رقیق شامپوی کودک بمالید. برای به دست آوردن این محلول، در حدود نصف فنجان آب گرم، 2 تا 3 قطره شامپوی کودک بریزید. این کار را لازم است هرروز دو بار انجام دهید.

نحوه ماساژ چشم‌ها در بلفاریت

بعد از استفاده از کمپرس گرم، ماساژ چشم‌ها به ترشح غدد چربی کمک می‌کند. با انگشت یا اپلیکاتور پنبه‌ای یا سواب، حاشیه پلک را، در جایی که مژه‌ها و غده‌ها هستند، با استفاده از حرکات دورانی کوچک ماساژ دهید.

اشک مصنوعی در بلفاریت

اشک مصنوعی نیاز به نسخه ندارد و برای مقابله با خشکی چشم ناشی از بلفاریت مفید است. اشک مصنوعی بدون مواد نگهدارنده بهترین نوع برای استفاده است. با این حال، بهتر است قبل از خرید آن با پزشک مشورت کنید.

چگونه می‌توان از ابتلا به بلفاریت پیشگیری کرد؟

بلفاریت می‌تواند ناراحت‌کننده، دردناک و ناخوشایند باشد. متاسفانه، این شرایط همیشه قابل‌پیشگیری نیست، اما شما می‌توانید تدابیری را برای کاهش خطر ابتلا به التهاب چشم در نظر بگیرید. برای این منظور، اطمینان حاصل کنید که صورت خود را مرتبا می‌شویید. این امر شامل پاک کردن آرایش چشم و صورت قبل از خواب است.
چشمان خود را با دست‌های آلوده لمس نکنید و زمانی که دچار خارش پلک شدید، چشم خود را با دست مالش ندهید. مالش چشم می‌تواند عفونت موجود را گسترش دهد. در صورت مشاهده درد، قرمزی یا تورم در چشمان خود، پلک‌های خود را بررسی کنید. کنترل شوره سر به کاهش التهاب کمک می‌کند. اگر شوره شدید دارید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است به یک شامپوی دارویی نیاز داشته باشید.

همانطور که مطرح شد بلفاریت یک بیماری چشمی مزمن است که به‌ندرت به‌طور کامل برطرف می‌شود. بهبود، عود و تشدید این بیماری، عادی است. با این حال، لازم است از روش‌های مراقبت خانگی و همچنین روش‌های درمانی تجویزشده توسط پزشک استفاده کنید تا در معرض عوارض آسیب‌زننده این بیماری قرار نگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *