فهرست مطالب
رحم یک ساختار عضلانی است که توسط عضلات لگن و رباطها ثابت نگه داشته میشود. در صورت کشش یا ضعف این عضلات یا رباط ها، دیگر قادر به حمایت از رحم نیستند و باعث افتادگی آن میشوند. افتادگی رحم زمانی اتفاق میافتد که رحم از حالت طبیعی خود به صورت آویزان درآمده و یا به داخل واژن (کانال تولد) بلغزد.
افتادگی رحم ممکن است ناقص یا کامل باشد. افتادگی ناقص زمانی اتفاق میافتد که رحم فقط تا حدی در واژن فرو رود. افتادگی کامل هنگامی اتفاق میافتد که رحم آنقدر پایین بیاید که مقداری از بافت از واژن خارج شده و بیرون بزند.
اگر فرد به افتادگی رحم خفیف دچار شده باشد، ممکن است علائم واضحی نداشته باشد و یا آنقدر جزئی باشند که اصلا فرد متوجه آنها نشود. با این وجود، با خارج شدن بیشتر رحم از موقعیت اصلی خود، ممکن است به اندامهای دیگر لگن مانند مثانه یا روده فشار وارد کند و علائمی مانند این را ایجاد کند:
اغلب ممکن است علائم هنگام ایستادن یا پیاده روی طولانی مدت بدتر شوند. در این موقعیتها، نیروی جاذبه فشار بیشتری به عضلات لگن وارد میکند.
خطر ابتلا به افتادگی رحم با افزایش سن زن و کاهش سطح استروژن در او افزایش مییابد. استروژن هورمونی است که به تقویت عضلات لگن کمک میکند. آسیب به ماهیچهها و بافتهای لگن در دوران بارداری و زایمان نیز ممکن است منجر به افتادگی رحم شود. زنانی که بیش از یک بار به صورت طبیعی زایمان کردهاند یا در دوران یائسگی قرار دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.
هر فعالیتی که به عضلات لگن فشار وارد کند میتواند خطر افتادگی رحم را افزایش دهد. عوامل دیگری که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند عبارتند از:
پزشک با ارزیابی علائم و انجام معاینه لگن قادر است افتادگی رحم را تشخیص دهد. در طول این معاینه، پزشک متخصص دستگاهی به نام اسپکولوم را روی واژن بیمار قرار میدهد. استفاده از این دستگاه به پزشک این امکان را میدهد تا داخل واژن را ببینند و کانال واژن و رحم را بررسی کند. در طول معاینه ممکن است پزشک از بیمار بخواهد دراز بکشد و یا به صورت ایستاده باقی بماند. پزشک همچنین ممکن است از بیمار بخواهد که برای تعیین میزان افتادگی بدن خود را به حرکت در بیاورد.
درمان برای این شرایط همیشه لازم نیست. اگر افتادگی شدید است، با پزشک خود صحبت کنید که کدام گزینه درمانی برای شما مناسب است. درمانهای غیر جراحی شامل موارد زیر است:
درمانهای جراحی شامل تعلیق یا برداشتن رحم است. در حین برداشتن رحم، جراح با اتصال مجدد رباط های لگن یا استفاده از مواد جراحی، رحم را در موقعیت اصلی خود قرار میدهد. در حین جراحی رحم، جراح رحم را از طریق شکم یا واژن از بدن خارج میکند.
جراحی اغلب موثر است، اما برای زنانی که قصد بچه دار شدن دارند توصیه نمیشود. بارداری و زایمان میتواند فشار زیادی به عضلات لگن وارد کند، که مجدد منجر به افتادگی رحم شده و تغییرات ایجاد شده با استفاده از روشهای درمانی را از بین ببرد.
اگر فرد نخواهد جراحی افتادگی رحم را انجام دهد و یا کاندید مناسبی برای این جراحی نباشد، میتواند از یک روش دیگر برای درمان این مشکل استفاده کند. در این روش از وسیلهای به نام پساری واژن استفاده میکنند. پساری به شکلها و اندازههای مختلف هستند و در کانال واژن قرار میگیرد. تنها نقص پساری این است که ممکن است در واژن تحریک شوند و ترشحات بد بویی را ایجاد کنند. همچنین برای افرادی که به افتادگی رحم مبتلا هستند پیشنهاد نمیشود.
افتادگی رحم همیشه قابل پیشگیری نیست. با این حال، افراد میتوانند اقداماتی را انجام دهند که به کاهش خطر بروز افتادگی رحم کمک بسیار میکنند. از جمله:
افتادگی رحم به احتمال زیاد در زنانی اتفاق میافتد که:
یائسگی هنگامی اتفاق میافتد که تخمدانها تولید هورمونهای تنظیم کننده چرخه قاعدگی (عادت ماهانه) را متوقف کند. وقتی زن 12 ماه متوالی پریود نشود، یائسگی محسوب میشود. یکی از هورمونهایی که در دوران یائسگی متوقف میشود، استروژن است. این هورمون خاص به تقویت عضلات لگن کمک میکند. بدون آن، زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به افتادگی رحم قرار میگیرند.
افتادگی رحم یک بیماری نسبتاً شایع است. خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن نیز افزایش مییابد. همچنین اگر در طول زندگی خود چندین زایمان طبیعی را تجربه کردهاید، بیشتر در معرض خطر هستید.
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر سریعاً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید:
در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک خود اطلاع دهید: